"14" artık yok!

Dünya futbolunun gelmiş geçmiş ön önemli isimlerinden Johan Cruyff, 68 yaşında hayata gözlerini yumdu...

"14" artık yok!

Dünya futbolunun gelmiş geçmiş ön önemli isimlerinden Johan Cruyff, 68 yaşında hayata gözlerini yumdu...

"14" artık yok!
25 Mart 2016 - 09:55

Dünya futbolunun gelmiş geçmiş ön önemli isimlerinden Johan Cruyff, 68 yaşında hayata gözlerini yumdu...

Futbol dünyası efsanevi bir ismine veda etti! "Sarı Fare" Johan Cruyff, 68 yaşında hayatını kaybetti...

Cruyff Vakfı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, uzun süredir akciğer kanseri tedavisi gören Cruyff'un İspanya'nın Barcelona şehrinde bulunan evinde hayatını kaybettiği belirtildi.

İŞTE NTVSPOR'UN EFSANENİN ANISINA HAZIRLADIĞI KLİP

Açıklamada, Cruyff'un kaybından dolayı yaşanan üzüntü paylaşılarak, ailesine başsağlığı dilekleri iletildi.

1947'de Amsterdam'da dünyaya gelen Johan Cruyff'un futbola başlaması, küçük yaşta babasını kaybetmesiyle alakalı. Aileye bakmakla yükümlü olan annesi Ajax Futbol Kulübü'nde bir temizlikçi olarak işe girince, Cruyff da 10 yaşında kulüpten içeri adımını attı.

Cruyff'un yetenekleri, dahi teknik direktör Rinus Michels'in "total futbol" hayalini çim sahaya kolayca yansıtmasını sağlıyordu. 60'lı yıllarda bir forvetten beklenen tek şey ceza sahasında durup gol atmasıyken, orta sahaya kadar gelip top almaktan çekinmeyen, kanatlardan orta yapan, çalım atan Cruyff ile dünya futbolundaki forvet tanımı da değişmeye başladı. Kalıplara sığmayan kişiliği, önce kramponlu ayakkabılarını ayağına geçirdiğinde ortaya çıktı.

1969'da Michels'in "total futbol" adını verdiği taktiğin ilk ciddi başarısı, Cruyff'ın liderliğindeki Ajax'ın avrupa kupası finaline yükselmesiyle oldu. 3 yıl üst üste lig şampiyonu olan Ajax, Hollanda futbolu tarihinde finale yükselen ilk takımdı. Ancak hücumda yaratıcılığa dayalı total futbol, İtalyanların savunmada sertliğe dayalı Catenaccio'su karşısında sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

Buna rağmen hayalinden vazgeçmedi Michels. 1971'de ilk Avrupa şampiyonluğu gelirken, Cruyff en değerli oyuncu ödülüyle ayrılıyordu sahadan. Michels'in attığı tohumlar, Barcelona için Ajax'ı terk etmesinden sonra dahi filizlenmeye devam etti. 14 numaralı formasıyla Cruyff'un önderliğindeki Ajax, 1972 ve 1973'te de aynı başarıyı elde etti ve Şampiyon Kulüpler Kupası 3 yıl üst üste Amsterdam'a gitti.

Hollanda'da kanıtlayacak bir şeyi kalmayan Cruyff, zamanın dünya rekoruyla, yaklaşık 2 milyon dolarlık bonservisle Barcelona'nın yolunu tuttu.

Cruyff'un ilk yılında Barcelona, 14 yıl aradan sonra, 1974'te, lig şampiyonluğunu kazandı.

O yıl, futbolseverler için oyunun evrildiği yıl olarak tarihe geçecekti. Hollanda'yı Dünya Kupası finaline kadar taşıyan Cruyff, turnuvanın en değerli oyuncusu seçilirken; Arjantin'i 4-0, Doğu Almanya'yı ve Brezilya'yı 2-0'lık skorlarla geçen takımı finalde Batı Almanya'nın efsanevi kalecisi Sepp Maier'i aşamayıp, ikincilikle yetindi. Kupayı batı almanya alırken, gönüllerin şampiyonu Hollanda oldu.

Barcelona'dan sonra ABD'ye giden Cruyff, kısa bir Levante macerasının sonrasında yeniden Hollanda'ya döndü. Ajax ve feyenoord formalarıyla oynadıktan sonra futbolculuk kariyerine nokta koydu.

Forma yerine takım elbise giymeye başladığında da ilk önce yuvası Ajax’a gitti Cruyff. 2 şampiyonluk kazandırıp Kupa Galipleri Kupası’nı kaldırdıktan sonra, tıpkı üstadı Michels gibi Barcelona’nın yolunu tuttu. 4 lig şampiyonluğu, 1 İspanya kupası, 1 Şampiyon Kulüpler Kupası, 1 Süper Kupa, 1 Kupa Galipleri Kupası'yla dehasını müzeye yansıttı. Sigara bağımlısı Cruyff, Barcelona'da görev yaptığı esnada 1991 yılında açık kalp ameliyatı geçirdi ve bu kötü alışkanlığını bıraktı. Yaratıcılığı burada da kendini gösterdi ve elindeki lolipopuyla bir kez daha markalaştı.

Cruyff'un mirası, birçok farklı efsane tarafından da onaylandı. Brezilyalı Carlos Alberto'nun "futbol sahasında farklı bir şey yapan tek takım" olarak nitelediği 1974 Hollanda'sının yıldızı olan Cruyff, Franz Beckenbauer tarafından "o daha iyi bir futbolcuydu ama ben dünya şampiyonuydum" olarak tanımlanıyordu.

Yılın futbolcusu, yılın teknik direktörü gibi ödülleri defalarca kazanan Cruyff'un etkisi kupaların çok üzerindeydi. Hollanda tarihinin en etkili 100 insanı arasında gösterilen ünlü futbol düşünürünün adı, küçük bir gezegene bile verildi. Hayatının uzun bölümünde sigara bağımlısı olan Cruyff, 68 yaşında, akciğer kanseri teşhisi konulduktan 5 ay kadar sonra hayata gözlerini yumdu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum