VOLEYBOLDA 1.LİG BÜYÜK BAŞARI, İŞADAMLARINDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Afyonkarahisar Belediyesi Erkek Voleybol Takımı’nın 1. Lig’e yükselmesi, şehirde profesyonel liglerde elde edilen en büyük başarı olarak tarihe geçti. Belediye Spor Kulübü Başkanı Abdullah Aydoğan, başarıyı Gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirdi.

VOLEYBOLDA 1.LİG BÜYÜK BAŞARI, İŞADAMLARINDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Afyonkarahisar Belediyesi Erkek Voleybol Takımı’nın 1. Lig’e yükselmesi, şehirde profesyonel liglerde elde edilen en büyük başarı olarak tarihe geçti. Belediye Spor Kulübü Başkanı Abdullah Aydoğan, başarıyı Gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirdi.

VOLEYBOLDA 1.LİG BÜYÜK BAŞARI, İŞADAMLARINDAN DESTEK BEKLİYORUZ
28 Nisan 2016 - 16:57

Afyonkarahisar Belediyesi Erkek Voleybol Takımı’nın 1. Lig’e yükselmesi, şehirde profesyonel liglerde elde edilen en büyük başarı olarak tarihe geçti. Belediye Spor Kulübü Başkanı Abdullah Aydoğan, başarıyı Gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirdi.


GAZETENİZ KOCATEPE: Voleybol Takımı, 1’inci Lig’e çıktı. Bu takım nasıl kuruldu?
Abdullah Aydoğan: 3 sene önce Belediye Başkanımız Burhanettin Bey’in beni çağırması yoluyla bir görüşmemiz oldu. Afyon’da spor için ne yapılabilir, ne edilebilir, yapılacak tesisleri nasıl doldururuz, nasıl işler hale getiririz düşüncesiyle bana dedi ki voleybol ve basketbolda bir şeyler yapalım. Tabii biz de böyle bir teklif gelmiş, bize güvenildiğini düşünerek bu konuya el attık. Ekibimizi kurduk, basketbol ve voleybol konularında çok fazla tecrübemiz olmadığı için, zamana yaydık, futboldaki tecrübelerimizi kullanarak takımın oluşmasını, oluşurken yaşanan bir sürü olumsuzluklara rağmen basketbol ve voleyboldaki takımlarımızı bugünlere böyle geldi. Burhanettin Bey bize bu görevi verdiğinde hem basketbol hem de voleybol takımlarının oluşumlarına baktık. Arkasından da AFJET Afyonspor’un kuruluş aşamasında Nurettin Akşab, ben ve Muhammed Doğan, bizler o konuya da el attık.


Voleybol’da hangi tepkilerle karşılaşıldı?
Bugün biz Voleybol’u 1. Lig’e çıkardık, hayaldi, böyle bir şey olamaz, Play-Off’lara bile kalamaz türünden bazı gazetelerde çarşaf çarşaf haberler çıkıyordu. Voleybol Şube Sorumlumuz Burhan Bey’in sosyal medyadan üzerine basa basa paylaştığı bütün bir yılın birikimidir. O gün o gazete sayfasını sakladı, bugün sosyal medyadan kendi hesabı üzerinden paylaştı, o yazıları yazan arkadaşların, voleybolu çok iyi biliyoruz diyen insanların bugün gelip Burhan beyin elini öpmesi lazım. Yaşça büyük bile olsa, gelip elini öpmesi lazım. Neden; demek ki voleybolu, futbolu ve basketbolu biliyor olmak ayrı iş, yönetmek ayrı bir iştir. Demek ki Burhan Bey ve ekibi bu işi açık etmiş, az parayla nasıl şampiyon olunur onun hesabını yapmış, o insanların aklı ermez ama bu konulara.


KASADAN ÇIKAN 562 BİN LİRA
Bu sene ne kadar para harcandı?
 Voleybol takımımızın bu sene 1. Lig’e çıkması İddaa gelirlerini düştükten sonra 562 bin 500 liradır. Belediye’den çıkan para 562 bin 500 lira ile bir takım 1. Lig’e çıkıyor. Takımın Belediye’ye maliyeti 562 bin 500 lira, primler hariç şampiyon olan 1. Lige terfi eden takımın bir sezonluk maliyeti bu kadardır. Ligdeki Adanaspor, Gümüşhane Torul gibi takımların maliyetleri en azı bizim iki katımız para harcadı. O gazetenin bu yazıyı yazdığı zaman biz 9 oyuncu alırken Adana 15 oyuncu almıştı. Burhan beyin yaptığı hesaplar, çalışmaları ve planlarında biz o gün için kulübe daha fazla masraf çıkarmamak gayretiyle en iyi oyuncuları nasıl alırız hesabı yaptık. Bu hesabımız da tuttu. Biz iki tane yabancı aldık, ayrıca da şampiyonluğu yaşamış oyuncuları aldık. Hem de çok düşük fiyatlara, onların 4’de 1’i fiyatına aldık biz oyuncuları. Bazı takımları da inceledik. Şahin Bey Belediye bir sürü para harcadı, Belediye Başkanı takımı kapattı. Neden; altında yatan gerçek şu, oyuncuları araştırmadan, hiçbir çalışma yapmadan, yüksek paralara alıp, başarılı olamadık, bunları değiştirelim demelerinden kaynaklandı. Belediye başkanının haklılığından dolayı kulüp kapatıldı. Yani para çok, istediği para veriliyor, harcayalım bunu, yok öyle bir şey. Para geliyor ama yerli yerinde, zamanında uygun olan yerlere harcanırsa işte böyle 562 bin liralık bir rakam çıkar.


Toplamda 890 bin lira gibi harcadık. Genel toplamda 890 bin lira gibi bir harcama yapıldı. Gelip de bizden ayrılan oyuncular da vardı. Onlarında maliyeti çok düşüktü, kulüp olarak nereden kar edebiliriz, nereden 3 kuruş eksiğe mal edebiliriz, iki tane orta oyuncuyu bize fazla gelecekti, bunların yerine iyi oyuncu aldık.  

BUNDAN SONRA
 İŞ FİRMALARA DÜŞÜYOR
Destek olan firmalar var mıydı bu süreçte?
Kulübümüze maddi olarak destek olan 3-4 şirket vardı. Bazı şirketler bize destek oldu, sponsorluk anlaşması yaptık federasyona gönderdik bunlar resmi olan sağolsunlar. Bir de bunlar vergiden de düşülüyor. Bir şirket hatta kulübün ismini bile satın alsa, mesela futbolda bu sene iyi bir başlangıç oldu. Seneye bakın şimdi, Barlak Yapı mesela Süper Amatör Ligin isim hakkını aldı. Çok cüzi bir miktara aldı bu isim hakkını. Bu kişinin bu gider vergisinde de ayrıca her maçta da Barlak Yapı Süper Amatör Lig’de diye sürekli onun adı orada yazılmak zorunda. Bütün bir sezon gazete olarak sizler yazıyorsunuz şirket ismini. Bundan daha güzel bir reklam yapılabilir mi. Siz düşünün bu sene 10 bin lira 15 bin lira ise seneye 50 bin lira 100 bin lira olacak. Yani işadamlarımızın bunun değerini bilmeleri lazım. Şimdi işin içine girince biz bazı şeyleri o zaman görmeye başladık. Şimdi deniyor ki 1. Lig’de oynayan takımlara şöyle masraf edilecek, böyle masraf edilecek, aslında çok fazla masraf edip de başarılı bir takım kurmak zor bir şey değil. Düzgün, yerli yerinde, almanız gereken oyuncuları, hocaları alırsanız kesinlikle bu seneden çok fazla mesela İddaa gelirlerin artacak. Belediyemize yük yine az binmiş olacak. Ama işadamlarımız özellikle Afyonkarahisar’da yüzlerce mermer şirketi var. Yüzlerce büyük esnaf otellerimiz var, yüzlerce sucuk firmamız, kaymakçılarımız var, kasaplar var. Yani esnaflarımızın gelip taşın altına elini sokup buna destek olmaları gerekiyor. Küçük de olsa bir işadamı bir deplasman giderini karşılasa o işadamına 6-7 bin lira para zarar verir mi. Ama kulüp için çok iyi bir destektir o. Mesela takım şampiyon oldu geldi, ben götürdüm bir yerde yemek yedirdim, buna ilgi alaka duyan insanlar, lokanta, otel veya sıradan birisi bu takımı götürüp hem onları yemeğe götürüp hem reklamını yapıp hem de onları onure edemiz mi?


AFYONUMUZ’A HİZMET OLSUN
Birinci Lig başarısını nasıl yorumlamak gerekiyor?
Ben şunu söylemek istiyorum, benim yaşım 62, voleybola baskete uzağım, ama bana birisi desin ki basketbolda 2. ligde bir takımımız vardı, basketbolda 1. Ligi zaten söyleyemezler biz şu anda 1. Lig’deyiz. Voleybolda, belki 3. Ligde oynayan takımlar varsa belki oynamıştır. Ama 2. Ligde ve 1. Ligde hiç takım yok. İlktir, ben bunu övünerek söylüyorum, ileride çoluk çocuğumuza anlatacağız ve babam da o kulübün başkanıydı diyecekler. Ne mutlu böyle bir olayın olması gururlandırıyor. Biz beklentisi olmayan insanlarız, sırf Afyonkarahisarımıza hizmet olsun amacıyla bunların çalışmalarını deplasmanlarda yapıyoruz.


 SALON SIKINTISI DA YAŞANDI
Salon sıkıntısı çektiniz mi?
Okul Müdürlükleri’nden salon alma ihtiyacı duydum. Tabiri caizse yalvararak antrenman sahası arıyorduk. Düşünün 1. Lig’de ve 2. Lig’de bir takımın olacak ve sen o salonları antrenman için kullanamayacaksın. Gerekçe okul maçları nerede oynanacak, kulüp maçları nerede oynanacak, okulların spor salonlarının halka açılması lazım. Belirli grupların veya belirli kişilerin kontrolünde olmayacak. Okul müdürlüklerinde olacak ve orada herkes spor yapabilmeli, maçlar oralarda oynanmalı, profesyonel liglerde Afyonkarahisar’ı temsil eden takımlar varsa onlar içinde ellerinden gelen gayretin gösterilmesi gerekiyor. İşin içine girince biliyoruz. Bugün Afyonkarahisar’a gelen misafir ekip Cumartesi günü maç yapacak Cuma günü geliyor otele yerleşiyor, maç saati kaç 17.00. Akşam 17’de salonu antrenman için o insanlara sporu vermek gerekiyor. Ama sağolsun bizimkiler maçları o saate koyuyorlar, gece saat 21.00’e antrenman saati veriyorlar. O sporcuların psikolojik durumlarını, o saatte oynama alışkanlıklarını falan hiç dikkate alınmıyordu şimdiye kadar. Bu konuda biz çok zorluk yaşadık.


PLAF-OFF İÇİN ÖZEL PSİKOLOG VE ANTRENÖR
Play-Off’lara hazırlanırken nasıl bir strateji izlediniz?
Aslına bakarsanız yeni sezon çalışmaları Play-Off maçlarında başladı. Burhan bey inanmışlığın verdiği güvenle Voleybol takımının Play-Off maçları için Ankara’daki otelle irtibat kurdu. Orayla görüşürken aynı gün de Bursa’daki otelle görüşmesini yaptı. Bu görüşmeleri yaparken de 10 kuruş veya 5 kuruş nereden kar ederiz düşüncesiyle otellerle pazarlık yaptık. Yarı finaller öncesinde finalin oynanacağı iller belli olur olmaz irtibat kurduk. Bu olaylara inandığımız için bunları yaşadık. Verdiğimiz sözler arasında voleybolda 1. Lige çıkacağız dedik, basketbolda Play-Off’ları oynayacağız dedik. Play-Off’lara da inşallah kalacağız. Spor Toto Süper Lige çıkmamıza hayal olarak görülüyor olabilir ama bu hayal değil. Biz buna inandık. Basketbol takımızın da iyi şeyler yapacağına inanıyoruz. Onun için de niye Spor Toto Süper Lig burada da olmasın.


Biz Voleybol takımına Play-Off maçları için özel bir psikolog bir de yardımcı antrenörle anlaştık. Bunu da söylemek istiyorum. Eksiklik olmasın, her şey daha iyi görülsün, performans artsın ve Play-Off’larda hata oranı en aza insin diyerek psikolog ve yardımcı antrenör görevlendirdik.


Birinci Lig’de bu yıl hangi konumu hedefliyorsunuz?
1. Lig biraz daha değişik bir atmosfere sahip, ilk yılında biz şampiyon olacağız, ilk yılında biz düşmemeye oynayacağız değil. Bizim hedefimiz ilk yılda ortalarda bir takım yaratıp, sonrasında tecrübe kazanıp bununla ilgili atakları yapacağız. Hayal görmeyeceğiz bazı şeylerde. Ama bunda hayal edip, gerçekleştirmek için önümüzdeki günlerde ne yapmamız gerekiyorsa şimdiden düşünmemiz lazım. Burada yaptığımız konuşmalar sonrasında bazı arkadaşların konuştuklarını duyuyor gibiyim. Dedikodu yapma olayı çok fazla, bu işlerden para kazanıp, bu işleri meslek edinip çekememezlik olan insanlar da işte var. Tribündeki adamın ismi de belli değil. Biz biliyoruz o insanların kimler olduğunu da biliyoruz. Bu hareket bizi kamçılamıştır. Voleybolun içinden gelen birisi, ‘sizin ne işiniz var burada bırakın anlayanlar gelsin’ diye konuşan insanlar da var. Basketbol takımını kurduğumuzda oluşum tamamlandı. Gazetenin birinde ‘bize danışılmadan nasıl böyle bir takım kurulur’ diye bir sayfa haber yapıldı. Ben saklıyorum o gazeteyi, duruyor. Ben isim zikretmeyeceğim o kendisini biliyor. Şimdiye kadar elinizi tutan mı oldu niye kurmadınız. Afyon’da imkan mı verilmedi. Çok imkan verildi. Ben şunu iyi biliyorum, 2011 yılında Afyonkarahisarspor daha kapanmadan, belediye başkanımızın o günün şartlarında 350 bin lira nakit para vererek takımı oluşturun denildi. 350 bin lira nakit para var ellerinde. Ben size bütün imkanları sağlayacağım demesine rağmen olmadı. Ben Ankara’dan yurt dışına çıkacaktım. Daha Ankara’ya varmadan iş bozulmuş. Başkanını yönetimini her şeyini ayarlamıştım.


VOLEYBOLDA ALTYAPI TAKIMI KURULACAK
Altyapı takımları kurulacak mı?
Bundan sonra da alt yapı kurmazsak suç işlemiş oluruz. Basketbolda zaten Gelişim adı altında bir takım kurduk. Bu takım deplasmanda Antalya’ya, Konya’ya gitti geldi sürekli. Bu oyuncuların arasında yer alanların kendilerini gösterme imkanı doğdu. Takımda oynamayan oyuncular var mesela onlarda A takımda oynuyor. Diğerleri Afyon’da olan Afyonlu olan evlatlarımız. Biz onlara bir imkan sağladık. Bu imkanda deplasman olarak gittiler geldiler, maç tecrübeleri arttı, bu alt yapının bir örneği oldu. Yetiştikten sonra A takımda oynayabilecek bir alt yapı durumu var şu anda. Voleybolda 1. Ligde mücadele eden takımın alt yapı takımı olmak zorunda. İki tane de hocamız var. Bundan sonra da kapasiteyi artıracağız. Belediye’nin salonunda belirli yaş grupları kurarak bunu da hızlandıracağız. Alt yapı, alt yapı işte şimdi lazım alt yapı.

Kocatepe Gazetesi - Özel Röportaj

 


YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • kazım tokat
    7 yıl önce
    sayın baskanım ne guzel anlatmısınız.Yaşadıklarınız ve verdiğiniz mücadele inanılmaz.Bu mücadele sonunda başarıları yakaladınız.Sizlere yapılan bu haksız eleştirilere en güzel cevabı ŞAMPİYONLUKla verdiniz.Yolunuz açık olsun.Sonsuz başarılar